TVA la încasare se modifică din nou!

Sistemul de TVA la încasare care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2013, ar putea fi schimbat din nou în perioada următoare deoarece au fost semnalate anumite nereguli.

TVA la încasare poate fi optional sau la 90 de zile chiar dacă factura nu s-a încasat în totalitate.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, a declarant la începutul săptămânii următoarele:

„Deocamdată există doar în analiza eventuale corecţii care ar trebui aduse în legislaţie, corelate cu modul în care funcţionează sistemul de TVA la încasare. Semnalele din mass-media sunt că acest TVA la încasare, creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agentilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem”.

În ceea ce priveşte cele mai noi modificări din aria fiscala, aplicabile de la 1 februarie 2013, Manolescu a precizat că ordonanţa de Guvern privind modificarea Codului Fiscal va intra în procedura parlamentară de aprobare, prilej cu care pot fi corectate o serie de aspecte semnalate de mediul de afaceri.

Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2013, două categorii de contribuabili aplică obligatoriu noul sistem de TVA:

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, cu o cifră de afaceri în anul calendaristic precedent ce nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei;

– persoanele impozabile, cu sediul activităţii economice în România, care se înregistreaza în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din:

-valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere;

– valoarea operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, realizate în cursul unui an calendaristic.

Persoana impozabila care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei, aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul.

In cazul persoanelor impozabile, cu sediul activităţii economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, aplicarea noului sistem de către aceşti contribuabili se face începând cu data înregistrării lor în scopuri de TVA.

Dacă în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile care aplică noul sistem de plată a TVA depăşeste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

Desi sistemul de TVA la încasare este obligatoriu pentru persoanele impozabile menţionate, acesta nu se aplică de către persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic.

Conform reglementărilor din Codul Fiscal, sistemul TVA la încasare se aplică numai pentru operaţiuni pentru care locul livrării sau locul prestării se consideră a fi în România.

Codul Fiscal precizează totodată că persoanele impozabile care au obligaţia aplicării sistemului TVA la încasare nu vor aplica sistemul pentru o serie de operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA.

Sursa: Agerpres

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s