Salariul minim pe economie 2015

Termenul de actualizare a datelor in Revisal

 
În funcţie de documentul justificativ (act adiţional sau decizie colectivă) pe care firmele îl vor întocmi şi pe baza cărora vor opera modificările în Revisal, vor trebui să respecte şi un termen limită pentru actualizarea informaţiilor în Revisal.
Potrivit HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementează Registrul de Evidenţă a Salariaţior, orice modificare a salariului se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare. Acelaşi act normativ prevede şi o excepţie de la acest termen limită pentru înscrierea modificării salariului în Revisal, în anumite situatii.

 
„Excepţie fac situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora”, se arată în hotărârea de Guvern citată.
Astfel, termenul pare să difere în funcţie de documentul întocmit de angajator care stă la baza raportării salariului majorat în Revisal.

 
Dacă angajatorii aleg varianta actelor adiţionale, atunci se aplică regula generală şi nu excepţia, deci modificarea salariului minim în Revisal trebuie înregistrată în Revisal în maximum 19 zile lucrătoare, având în vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii:

 
„Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă (salariul este unul dintre elementele vizate ) impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării”.

 
Practic, pentru majorarea efectuată în 1 ianuarie 2015 termenul de transmitere este 29 ianuarie 2015, iar pentru mărirea din 1 iulie 2015 data limită de transmitere este 27 iulie 2015.

 
În schimb, atunci când se întocmesc decizii colective, termenul pare să fie unul mai strâns, din moment ce excepţia de la regulă, menţionată anterior, nu prevede prea clar, care este data la care se prezumă că angajatorul a luat cunoştinţă de conţinutul actului normativ. Dacă se prezumă că angajatorul a luat la cunoştinţă de modificarea salariului minim la data la care aceasta intră în vigoare, ar însemna, că şi raportarea în Revisal ar trebui făcută chiar în prima zi a lunii respective.

 

 

Costuri salariale angajatori

Taxe catre stat Salariu minim 900 lei (2014) Salariu minim 975 lei (din 1 ianuarie 2015) Salariu minim 1.050 lei (din 1 iulie 2015)
Contributia de asigurari sociale (conditii normale de munca): 15,8% 142 lei 154 lei 166 lei
Contributia la fondul de somaj: 0,5% 5 lei 5 lei 5 lei
Contributia pentru concedii si indemnizatii: 0,85% 8 lei 8 lei 9 lei
Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale: 0,25% 2 lei 2 lei 3 lei
Contributia de asigurari sociale de sanatate: 5,2% 47 lei 51 lei 55 lei
Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale: 0,15%-0,85% 4 lei 4 lei 4 lei
TOTAL taxe firma 208 lei 224 lei 273 lei
Costul total al firmei cu salariul 1.108 lei 1.199 lei 1.292 lei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s