5 comentarii

 1. Buna ziua,

  Am si eu o nelamurire si v-as fi extrem de recunoscatoare de m-ati ajuta sa o clarific:
  Incepand din ianuarie 2014 am inceput sa lucrez ca PFA, neplatitor de TVA, insa inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari cu cod TVA, deoarece lucrez si facturez doar pentru parteneri straini.
  Anul trecut am avut venit net estimat 15000 ron, suma pentru care am primit decizie de impunere la plata CAS si CASS. Acum intervine problema mea:
  in declaratia 200 de venit anual, pe care trebuie sa o depun anul acesta pentru 2014, am de declarat cheltuieli deductibile din care contributii sociale obligatorii. Eu am avut cheltuieli deductibile 3000 + plata CAS + plata CASS, estimate de ANAF, prin decizia de impunere pe baza veniturilor estimate din declaratia 220 din 2014. La contributii sociale obligatorii trebuie sa trec sumele platite pentru sanatate si pensie in 2014? sau se calculeaza din nou pe baza veniturilor reale realizate? Avand in vedere ca sunt sume procentuale?
  Mentionez ca contributia de pensii in 2014 am facut-o pentru venitul minim, respectiv am platit 756ron/trimestru. Anul acesta pot face acelasi lucru cu pensia? sau se va calcula automat pe baza veniturilor declarate?

  Va multumesc tare mult!

 2. buna ziua! lucrez ca medic specialist la o clinica privata pe pfa. as vrea sa stiu daca e nevoie neaparat sa am un cont bancar de pfa sau e suficient contul curent pentru virarea banilor, in conditiile in care suma pe care o incasez e foarte mica? si daca e suficient contul curent, trebuie sa trec suma in registrul de incasari sau cum se procedeaza?

  • Buna ziua

   Este obligatoriu sa aveti deschis un cont bancar pe PFA. La deschiderea contului aveti nevoie in copie de toate documentele de infiintare PFA.
   Dupa ce ati incasat banii, cereti de la banca un extras de cont si in baza acestuia, efectuati incasarea care va fi trecuta in registrul de incasari si plati. Va recomand programul de contabilitate in partida simpla, „saga ps” de la sagasoft. Il puteti folosi gratuit pentru inregistrarile curente si daca il doriti reactualizat, atunci exista o taxa anuala.

   Mult succes !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s