Impozit obligatoriu de 3% pe venit pentru firmele care au venituri până la 65.000 de Euro

tax image-001

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de Euro, echivalent în lei (la ultimul curs din decembrie 2006), iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii Codului Fiscal prevede că limita veniturilor pentru care se intră în sistemul micilor întreprinderi va fi de 65.000 de euro, în loc de 100.000 de euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.

Pentru microîntreprinderile care s-au încadrat în aceste venituri la 31 decembrie 2012, nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 aveau afaceri de cel mult 65.000 de Euro. Acestea vor comunica administraţiilor fiscale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie inclusiv. Până la acest termen, vor depune  şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013.

Pe cine avantajează acest sistem? Avantajate vor fi firmele prestatoare de servicii şi apoi cele de producţie.  Nu se pot lăuda cu avantaje micii comercianţi care au un adaos comercial mic la vânzarea mărfurilor. Mai precis, acest sistem este rentabil atunci când totalul cheltuielilor nu depăşesc 80% din venituri. Dacă un comerciant are un adaos comercial până la 20%, el va înregistra pierderi, însă va fi obligat să plătească impozit pe venit. Rezultatul acestui sistem de impozitare va fi cu siguranţă creşterea evaziunii fiscale şi dispariţia de pe piaţă a cel puţin 50% a micilor comercianţi. Iată cum o măsură fiscală, avantajoasă la prima vedere, poate deveni o piatră de moară.

Mai mult, UE interzice taxarea cifrei de afaceri.

(Ioana Haitchi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s