CV-ul şi “Poziţia ghiocelului”, combinaţia perfectă de a “reuşi”

Ideea acestui articol a început de la postarea unei maxime pe Facebook:

Observ acest lucru aproape în fiecare zi în domenii cât se poate de diferite.  Această „incapacitate” de a „înţelege” are îngrozitor de multe înţelesuri. Cine stabileşte corectitudinea în inţelegerea unui lucru? Uite, am să dau un exemplu absolut banal.

Aplici on-line. Ai CV-ul gata pregătit şi l-ai personalizat pentru respectivul job. Eşti sigur că e ok, dai click şi aştepţi măcar ca cineva să-l citească. Cel care te „evaluează”, ARE ALŢI PARAMETRI DE ÎNŢELEGERE a CV-ului tău. El are anumite „chei” sau „coduri” de selecţie pe care TU, cel care ai aplicat, NU LE CUNOŞTI! Adică, TU NU ai înţeles, mai bine zis, nu ŞTII SĂ ÎNŢELEGI modul în care este interpretat CV-ul tău. Asta înseamnă că eşti prost? Nu, asta înseamnă că NU AI INFORMAŢIA CORECTĂ A FELULUI ÎN CARE EŞTI EVALUAT! Cine stabileşte aceste criterii?

„Eheheee, ţărane, nu-i de nasul tău să ştii! Noi am investit bani mulţi ca să te facem PROST! şi ai pretenţia să-ţi spunem secretul? Pune şi tu un ban în plus dacă vrei să-ţi CITIM CV-ul şi optează pentru CV PREMIUM! Te premiem ca să-l CITIM, dar e pe banii tăi!

Şi ce dacă l-am citit? Asta NU înseamnă că te şi chemăm la interviu! Pentru asta am investit bani mulţi! Mai pune nişte bani şi poate se rezolvă!

Ai ajuns la inteviu şi ai pretenţii de angajare? Eheee, ţărane, stai flexat! Noi am investit mulţi bani în sistem şi nu-i de nasul tău să ştii, pentru că la interviu o să ai parte de o persoană “de meserie” care o să te asculte! Vom trimite un „psiholog” (vorba vine) care să-ţi evalueze potenţialul „poziţiei ghiocelului” pentru postul vizat! N-ai exersat la perfecţiune poziţia asta? Mai stai o tură!

Ai exersat până la perfecţiune şi ai primit primul 10 din istoria CV-ului tău? E bine, ai şansa de a merge mai departe! Vei avea posibilitatea să dai un test psihologic! Vrei să ştii cum vor fi interpretate rezultatele acestui test? Ehee, ţărane, da’ multe mai vrei să ştii! Tu, răspunde la întrebări! Noi am investit mulţi bani în elaborarea acestui test!

Ai reuşit să treci şi de acest test? Foarte bine. Acum ai şansa unei intâlniri cu cineva care este pregătit în domeniul tău. Eşti surprins că persoana din faţa ta are 24 de ani şi experienţă ZERO în domeniul în care tu ai muncit vreo 20 de ani? Aminteşte-ţi tot timpul de „poziţia ghiocelului” şi nu lăsa impresia că eşti prea deştept pentru că s-ar putea ca generaţia tânără să simtă că-i fuge pământul de sub picioare.”

Dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi manieră, ori „Facultatea de Teatru şi Film” va deveni o materie obligatorie, ori dăm cu ăştia de pământ ca să înţeleagă ei mai bine cum e treaba cu EVALUAREA şi cu ŞTIINŢA DE A ÎNŢELEGE!

Cunosc înţelesul acestei maxime, însă e bine să nu uităm că totul porneşte de la BAZĂ!

(Ioana Haitchi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s